Главная » 2015 » Май » 26 » ДАІ радить, як правильно переоформити автомобіль з одного власника на іншого
15:24
ДАІ радить, як правильно переоформити автомобіль з одного власника на іншого

Перший крок, це зняття з обліку авто продавцем. Власник автомобіля пише заяву про те, що йому потрібно зняти машину з обліку.

У Центрі надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів Державтоінспекції з обслуговування населення, йому ставлять відмітку в техпаспорті – якщо він старого зразка (паперовий, з ламінацією), то його розрізають і ставлять позначку про зняття з обліку, якщо нового зразка (пластиковий), то відрізають куточок і видають облікову картку.

Також потрібно отримати транзитні номера (на них можна їздити до 2 місяців).

Існує три варіанти законного продажу машини.

По-перше, через комісійний магазин або брокера. Відзначимо, що якщо ви не є власником автомобіля, а дієте від його імені за дорученням, то довідку-рахунок виписати на себе не можна (не можна продати машину самому собі) – вписують дані родича. Для того, щоб він оформив автомобіль на вас, потрібно або привезти його, або отримати довіреність на право діяти від його імені. Саме тому при покупці автомобіля по гендорученню найкраще вписувати в нього одразу два імені – своє і родича. Крім того, в ДАІ можуть зажадати нотаріально завірену копію довіреності – її також краще зробити при отриманні гендоручення, щоб потім не шукати нотаріуса біля Центрів ДАІ.

По-друге, у нотаріуса можна укласти договір купівлі-продажу. Відзначимо, що нотаріус вимагає письмову згоду другого чоловіка (якщо продавець перебуває в шлюбі) і оригінал Свідоцтва про реєстрацію шлюбу.

Протягом 10 днів після покупки авто слід поставити його на облік. Для цього потрібно написати заяву, подати у віконце для реєстрації договір купівлі-продажу (або довідку-рахунок), паспорт, ідентифікаційний код і транзитні номери разом з квитанціями про оплату послуг Центру ДАІ. Співробітник Центру ДАІ оглядає авто, а також перевіряє його по базах даних – якщо воно не в угоні або не в розшуку (або під арештом), новому власникові видають техпаспорт на його ім’я.

По-третє,Оформлення автомобіля через центри надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів Державтоінспекції з обслуговування населення є ґарантом, що Ви не потрапите на вудочку шахраїв.

В Україні діє шахрайська схема легалізації авто методом створення автомобіля-двійника.Під викрадений або не розмитнений автомобіль підбирають такий же (за кольором, типом кузова автомобіль). Після цього номер кузова перебивають і друкують підроблений техпаспорт (при сучасному розвитку техніки це нескладно). У підсумку з’являються дві ідентичні машини. Так як довіреність сьогодні не є обов’язковим документом, то на «двійнику» можна їздити роками, а власник «оригінального» авто про це може і не підозрювати. Більш того, часто про це не підозрює і новий власник, який вважає, що купив авто за дорученням.

Проблеми виникають при спробі зняти таке авто з обліку або перереєстрації. Якщо таку машину виявляють, її забирають на арештмайданчик, і покупцеві авто доведеться через суд доводити, що він є добросовісним покупцем, а потім намагатися легалізувати авто. Якщо воно не числиться в угоні, це може закінчитися успішно, але займе багато часу, нервів і грошей (доведеться заплатити і за розмитнення). Прикмета шахрая: продаж авто за дорученням на 40% дешевше ринкової вартості.

За що автомобіль можуть затримати під час реєстрації?

Прострочені штрафи. Хоча законодавством не передбачена можливість відмовити автовласникові в реєстрації / перереєстрації авто за несплачені штрафи ДАІ, нерідкі випадки, коли автомобіль затримують саме з цієї причини. Справа в тому, що якщо Державтоінспекція не отримує підтвердження про оплату штрафу, вона звертається до виконавчої служби. Є випадки, коли держвиконавець навіть за несплачені 255 грн (мінімальний штраф за перевищення швидкості) заарештовує все майно боржника, а автомобіль оголошує в розшук. Якщо співробітник Центру ДАІ виявляє такий автомобіль, то його затримують до приїзду держвиконавця, а вже той забирає його на арештмайданчик. На автомобіль може бути накладений арешт із інших причин, наприклад, в ході судового розгляду з банком (якщо машина купувалася в кредит, і він до кінця не виплачений).

Викрадений автомобіль. Якщо співробітник Центру ДАІ виявляє перебиті номери або інші невідповідності з даними свідоцтва про реєстрацію (або дане свідоцтво підроблене), то авто перевіряють по базі на предмет угону. Якщо авто викрадене, викликається патруль, складається заява працівником, який виявив авто. Працівникові міліції віддають доповідну записку, водія можуть затримати до з’ясування обставин.. Водія разом з машиною та документами доставляють до райвідділу, де вже міліція приймає рішення згідно чинного законодавства.

http://autotheme.info/
Просмотров: 641 | Добавил: Rudyk_Ivan | Теги: автомобіль, іншого, радить, правильно, одного, переоформити, власника | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Приветствую Вас, Гость!
Пятница, 29.03.2024

 тел. 0508506423
 тел. 0683954532
тел. 0639816972