Главная » 2015 » Июль » 31 » Плюси і мінуси нових змін до ПДР
14:37
Плюси і мінуси нових змін до ПДР

Верховна Рада підтримала законопроект Кабміну, який вносить зміни в діючі ПДР. Якщо документ підпише президент, то автомобілістів чекає немало сюрпризів.

Про “міни”, закладені урядом в законопроект, розповіла Оксана Продан – народний депутат, член Комітету з питань податкової і митної політики.

Почнемо, звичайно, з позитивних поліпшень.

По-перше, вдалося прибрати статтю, яка дозволяла затримувати порушників на строк до 24 годин. У нових правилах, як і зараз, максимальний термін обмежується 3-ма годинами;

По-друге, юридичні особи не нестимуть відповідальність за порушення правил дорожнього руху, допущені їх найманими співробітниками. У першому варіанті законопроекту юрособам пропонувалося оплачувати штрафи, після чого – звертатися до суду для стягнення витрачених засобів у своїх співробітників.

По-третє, також частково зняли вантаж відповідальності з власників транспортних засобів. Зокрема, вони не платитимуть штрафи за порушення, допущені третіми особами, якщо впродовж 14 днів після отримання “листа щастя” самі порушники визнають свою провину. Наприклад, ви – власник авто, але того дня, коли відеокамера зафіксувала порушення, за кермом сидів ваш сусід, друг або хтось ще. Отримавши повідомлення про накладення штрафу, у вас є можливість уникнути відповідальності за те, що ви не робили.

По-четверте, крім того, з’явилася можливість отримувати повідомлення про штрафи на мобільний телефон або електронну пошту. Для цього досить звернутися в ДАІ із заявою, після чого вони зобов’язані безкоштовно внести у базу даних ваші контакти.



А тепер про негативні моменти.

По-перше, залишилася презумпція провини. Якщо ви власник автомобіля і відеокамери зафіксували, як цей автомобіль порушив ПДР, неважливо, хто був за кермом. Платити будете ви, поки не доведете в суді, що за кермом того дня знаходився хтось інший. Звичайно ж, для цього доведеться згаяти час і сили, і необов’язково ваші зусилля увінчаються успіхом.

На жаль, поправку, яка дозволяла зробити це в позасудовому порядку, шляхом відправки повідомлення з додатком до нього доказів у вигляді договору оренди, лізингу, прокату і так далі, не підтримали.

По-друге, на окрему увагу заслуговує система нарахувань штрафних балів. Нагадаю, за прийнятими змінами, кожному автолюбителеві щорічно нараховується 150 балів. За кожне порушення знімаються бали, після перевищення ліміту треба платити. Залишилося неясним, як ця система працюватиме відносно юридичних осіб, що володіють автомобілями;

По-третє, у разі звинувачень в перевищенні швидкості, проїзді на червоне світло і так далі, не потрібна буде доказова база у вигляді пояснень порушника, свідчень очевидців, показників технічних приладів. Досить, щоб це зафіксувала відеокамера;

По-четверте, не вдалося позбавити ДАІ права стягнення штрафів на місці, хоча ця норма суперечить недавньому рішенню Конституційного суду і стимулює корупцію.

Матеріал: АвтоПалац з посиланням на www.autocentre.ua
Просмотров: 612 | Добавил: Rudyk_Ivan | Теги: автоадвокат Харьков, змін, нових, мінуси, Плюси | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Приветствую Вас, Гость!
Четверг, 25.04.2024

 тел. 0508506423
 тел. 0683954532
тел. 0639816972