Главная » 2015 » Февраль » 6 » У Державтоінспекції Харківщини пройшла прес-конференція щодо спрощеної процедури оформлення ДТП (Європротоколу)
12:20
У Державтоінспекції Харківщини пройшла прес-конференція щодо спрощеної процедури оформлення ДТП (Європротоколу)
В Управлінні Державтоінспекції Харківської області під час проведення прес-конференції працівники Державтоінспекції міста Харкова та області, фахівці однієї з страхових компаній, представники громадських організацій, роз’яснили учасникам дорожнього руху механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками, шляхом оформлення Європротоколу, його переваги та особливості.
Як зазначив заступник начальника Управління Державтоінспекції Харківської області полковник міліції Борис Федянін, упродовж минулого року практично на кожну пригоду без постраждалих були викликані працівники ДАІ.

Він нагадав, що з 19 вересня 2011 року в силу вступив закон, що спрощує механізм оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротоколу). Ці нововведення направлені на приведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників до міжнародних стандартів страхування та врегулювання збитків.

Європротокол – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, що заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. В українському законодавстві він визначений як «Повідомлення про ДТП». У подальшому воно стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні.
Борис Федянін звернув увагу на те, що спрощена процедура оформлення ДТП не застосовується у випадках, коли учасниками автопригоди стали три транспортних засоби, або якщо транспортний засіб скоїв наїзд на перешкоду, наприклад паркан, будівлю або засоби регулювання дорожнього руху (світлофор, дорожній знак) та підкреслив, що Європротокол складається водіями виключно двох транспортних засобів.

Начальник відділу оформлення матеріалів ДТП, дізнання та розшуку майор міліції Валерій Кузьмінов нагадав умови, за наявності яких водії транспортних засобів, потрапивши у ДТП, можуть скористатися Європротоколом:

- учасниками ДТП є лише забезпечені полісом обов`язкового страхування автоцивільної відповідальності транспортні засоби;

- відсутні травмовані (загиблі) люди;

- водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП;

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

«Якщо хоча б одна з обов`язкових для Європротоколу умов не виконується, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий», - наголосив він.

Вадим Єрємєєв, аварійний комісар однієї зі страхових компаній Харківщини, під час зустрічі з представниками засобів масової інформації зазначив, що Законом передбачена безкоштовна видача бланків Європротоколів автовласникам під час укладення договору обов’язкового страхування. Також він підкреслив, що отримуючи бланк у страховій компанії, водіям бажано ознайомитися з інструкцією щодо його заповнення.

Вадим Єрємєєв продемонстрував бланк повідомлення про ДТП, роз’яснивши механізм його заповнення та порядок звернення до страховоїкомпанії. Він підкреслив, що Європротокол має бути заповнений без помилок і виправлень.Увипадку, якщо помилки допущені,необхідно використовувати протокол другого учасника ДТП.
«Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» діє вже більше трьох років, але нажаль, використання даної практики не набуло популярності серед українців. Із всієї кількості скоєних дорожньо-транспортних пригод без постраждалих до оформлення ДТП за спрощеною процедурою зараз прибігає не більше 8% водіїв», - повідомив аварійний комісар.
«Якби учасники ДТП скористалися можливістю оформлення Європротоколу, то витратили на це набагато менше особистого часу, не притягувалися до адміністративної відповідальності за порушенні ПДР, а на на проїжджій частині вдалося б уникнути заторів», - зазначив полковник міліції Борис Федянін. – І пов’язано це, скоріш за все, з недостатньою обізнаністю водіїв транспортних засобів та незнанням переваг спрощеного механізму оформлення ДТП з незначними наслідками. Але якщо учасники аварії бажають оформити ДТП за звичними правилами, то працівники ДАІ не можуть відмовити автовласникам у складанні відповідних документів на місці пригоди».

Наприкінці зустрічі учасники прес-конференції відповіли на питання журналістам.
Просмотров: 562 | Добавил: АВТОАДВОКАТ | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 3
avatar
1 Rudyk_Ivan • 15:44, 06.02.2015
Справа в тому, що більшість водіїв, які потрапили в ДТП бояться оформляти Європротокол. Причин відмови від такого виду фіксування факту ДТП досить багато і дійсно, як вказано у статті, основною є необізнаність водіїв про переваги Європротоколу. Також, основною умовою процедури оформлення є те, що потрібна згода обох учасників події. І з практики можу сказати, що буваютьвипадки, коли стається незначне ДТП, і один із учасників пропонує скласти Європротокол, а інший відмовляється,пояснюючи це, як правило, недовірою, незнанням процедури, тощо. У даному випадку водіям доведеться витратити кілька годин свого часу на очікування прибуття на місце ДТП працівників ДАІ, огляду ними місця події, відбирання пояснень у кожного із учасників, складання протоколу, і як правило вилучення водійського посвідчення у особи на яку складено протокол. 
Ще хочу сказати про те, що дійсно не допускається виправлення помилок в бланку Повідомлення про ДТП(Європротоколу), а тому в даному випадку буде розумним викликати на місце ДТП юриста, який в найкоротший строк та відповідно до усіх вимог Закону заповнить Європротокол та пояснить які подальші дії потрібно вчиняти.
avatar
2 Пират • 17:09, 06.02.2015
В законодательстве прописано, что водитель имеет право обращаться в страховую компанию за новым Европротоколом неограниченное число раз – такая норма предусмотрена на тот случай, если бланк был испорчен. Логично предположить, что даже если документ был заполнен неправильно, то можно явиться вместе со вторым водителем в страховую компанию (СК), взять там новый бланк и под диктовку сотрудника отдела урегулирования убытков переписать документ начисто в том виде, какой устроит страховую компанию.
avatar
0
3 АВТОАДВОКАТ • 23:05, 22.02.2015
Керманичі транспортних засобів, потрапивши в ДТП, можуть скористатися Європротоколом лише за наявності наступних обставин:

- учасниками ДТП є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби,

- відсутні травмовані (загиблі) люди,

- водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП,

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони:

- мають право залишити місце ДТП,

- звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП,

- звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Але, у випадку невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий!
avatar
Приветствую Вас, Гость!
Пятница, 26.04.2024

 тел. 0508506423
 тел. 0683954532
тел. 0639816972